Deze instructie geeft je tips en advies om je vakantie goed voor te bereiden en ontspannen op vakantie te gaan. Zodat je optimaal kunt genieten, als je de deur straks achter je dicht trekt. Probeer het dit jaar dus eens anders te doen en ga goed voorbereid op vakantie. Maak een lijstje, laat je werk netjes achter, verdiep je alvast een beetje in de bestemming en vraag op tijd je visum aan. Zo zul je zien dat je meer zin krijgt in je reis en dat je zonder stress door de laatste dagen heen komt.
Checklist
- Koffer of reistas – met voldoende ruimte
- Checklist (voor het inpakken van je koffer)
- Geldig identiteitsbewijs
- Reisverzekering
- Verblijfsinformatie voor thuisblijvers
- Officiële reispapieren
- Kopieën van reispapieren
- Noodnummer van je bank
- Reisgids
1. Voorbereiding voor het inpakken
Het is handig om op tijd te bedenken wat je allemaal wilt meenemen. Maak een plekje vrij waar je alle spullen kunt klaarleggen die je meeneemt op reis. Wees je bewust van het type vakantie en het soort vervoer naar de plaats van bestemming: een zonvakantie, een skivakantie of backpacken? Ga je met het vliegtuig, de boot of met de auto? Dit voorkomt overvolle koffers met overbodige spullen.
2. Inhoud van je koffer
Maak een lijstje met dingen die je absoluut niet mag vergeten (zie hiervoor ook onze uitgebreide checklist). En bepaal op voorhand welke kleding je kunt combineren, in plaats van dat je random wat kledingstukken in je koffer stopt. Zo voorkom je dat achteraf blijkt dat je de helft niet hebt gedragen omdat het nergens mee te combineren viel. Denk ook goed na over de keuze van je schoenen, deze nemen veel ruimte in beslag. Dus heb je die drie paar gympen echt nodig en weet je zeker dat je die pumps gaat dragen op vakantie?
Rol je kleding op en stop het op die manier in je tas of koffer. De kleding neemt zo de minste ruimte in beslag en zal hierdoor niet teveel kreuken.
3. Papieren controleren
Check de identiteitsbewijzen, wanneer verlopen ze? Het is belangrijk om op tijd een reisverzekering af te sluiten. Als er thuisblijvers zijn, laat dan belangrijke adressen en telefoonnummers achter voor als je op vakantie bent. Zorg er zelf voor dat alle reispapieren in orde zijn en dat je hier kopieën of scans van maakt. Zet het noodnummer van je bank in je telefoon voor het geval er iets gebeurt met je bankpasje.
4. Aanvragen van jouw visum
Belangrijk punt van aandacht is je visum! Een visum is niet nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Caribisch deel van het Koninkrijk of het Schengengebied. Voor andere landen is een visum wel nodig. Vraag dit dus op tijd aan want het lastminute aanvragen van een visum kan problemen geven. Het aanvragen van een visum kun je doen door naar het consulaat of de ambassade van het land in kwestie te gaan maar tegenwoordig kun je ook snel en makkelijk een visum online aanvragen.
Onder het Schengengebied vallen 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren. Kijk dus even na of het land van jouw bestemming wel of niet onder dit gebied valt.
Check voor landen waarvoor je geen visum nodig hebt, wel altijd op voorhand of er overige voorwaarden en regels zijn waaraan je moet voldoen (zoals het verplicht afsluiten van een medische reisverzekering).
5. Cultuurgebonden normen en waarden
Ben je een planner of laat je alles op je af komen? Om teveel stress te voorkomen kun je het beste een reisgids (of app) kopen of je online alvast even verdiepen in je vakantiebestemming. Wat is er allemaal te doen en wat wil je absoluut niet missen? Welke zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden vanuit cultureel oogpunt? Denk daarbij aan omgangsvormen en andere cultuurgebonden normen en waarden.
Bereid de reis goed voor, zodat je zo veel mogelijk uit je vakantie kunt halen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je geen overvol reisschema hebt waar je alleen maar onrustig van wordt. Het beste van vakantie is tenslotte dat je het allemaal lekker op je af kunt laten komen!
6. Afronden van je werk
Hoe lang heb je vrij van je werk en staan er geen belangrijke punten meer in de planning? Geef op tijd aan dat je op vakantie gaat, zodat collega’s daar rekening mee kunnen houden. En werk ruim vooruit, om te voorkomen dat je in de laatste week nog een ellenlange to-do list moet afwerken.
7. Afwezigheidsbericht
Zorg ervoor dat alles op tijd afgerond is en je een ‘out of the office’-reply hebt ingesteld met eventueel de contactgegevens van een collega die jouw zaken kan waarnemen. Misschien is het handig om een extra (overbruggings)dag in te stellen voor dit afwezigheidsbericht, zodat je tijdens jouw eerste werkdag na je vakantie de tijd hebt om rustig wat zaken weer op te pakken. En vergeet verder niet om de voicemail van je werktelefoon in te stellen met een afwezigheidsbericht!
Stel afwezigheidsberichten alleen in voor zakelijke doeleinden. Privé is het delen van je afwezigheid via e-mail en voicemail (of social media) vaak niet nodig en brengt dit risico’s van bijvoorbeeld inbraak met zich mee.
Veel vakantieplezier gewenst
Ik hoop dat je met deze vakantievoorbereiding een hoop stress kunt voorkomen en ontspannen zult genieten van je vrije dagen. Fijne vakantie!!
Bronvermelding: Weethetsnel.nl
Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten | ontstressen | ontplooien
Inspiratiemail
Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans.
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie achter.
0 reacties