Welke mindset heb jij? En werkt jouw mindset vóór of tégen je?

 “Oh, als dat maar niet gebeurt. Nee, dit kan ik niet. Dit is niet voor ons mensen weggelegd. Ik moet wel perfect zijn als ik me laat zien.” Herken je deze gedachten? Dan heb je waarschijnlijk last van een statische mindset. Ontdek hoe je jouw manier van denken kunt veranderen, zodat dit je niet langer belemmert.

 

De psychologie onderscheidt twee overtuigingen die jouw ontwikkeling maken of breken. De statische mindset en de groeimindset. Lees hieronder welke overtuiging jij hebt en wat dit voor jou betekent. 

 

Je bent wat je bent

 Iemand met een statische mindset denkt dat talenten en kwaliteiten aangeboren zijn. En dat je het daarmee moet doen. Uitdagingen en dingen waar je minder goed in bent, ga je liever uit de weg. Fouten maken betekent in jouw ogen dat je niet succesvol bent.

 Ze denken al snel ‘dat kan ik gewoon niet’ of ‘daar ben ik gewoon niet goed in’. De dag eindigt vaak met een gevoel van falen. Het is weer niet gelukt! Bij tegenslag geef je sneller op. Mensen met een statische mindset zijn ook eerder defensief en negeren dan nuttige feedback. Het gevoel van falen blijft hangen en hun conclusie is dan: ‘Zie je wel, dat kan ik dus niet. Of ‘Zie je wel…. Ik had toch gezegd dat het niet zou lukken….”

 

 Angst om te falen

 Als anderen succes hebben, voelen statische mindsetters zich mogelijk bedreigd en minderwaardig. Je zoekt bevestiging dat je talenten, intelligentie en persoonlijkheid ertoe doen en spiegelt je daarom aan anderen. Angst om te falen en om afgewezen te worden belemmert je ontwikkeling en zorgt gegarandeerd voor veel stress. 

Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt groeit. Je gaat geen uitdagingen aan, je blijft steeds binnen jouw comfortzone waar het veilig voelt. Je presteert uiteindelijk ver onder je kunnen. Deze mindset houdt je klein en zorgt dat je jouw potentie niet volledig benut.  

 

Beginpunt voor groei  

 

De groeimindset gaat ervan uit dat je jezelf kunt ontwikkelen door een klein beetje uit je comfortzone te stappen en hier energie in te steken. Je omarmt uitdagingen, pusht jezelf om er het beste uit te halen en houdt vol als het niet zo lekker loopt. Daarom sta je ook open voor feedback en probeer je daar je voordeel uit te halen. Als anderen succes hebben, raak je daardoor geïnspireerd. Dan is er geen falen, alleen maar feedback. Je kijkt naar wat al goed ging en datgene wat beter kan, doe je de volgende keer beter.

Inspanning hoort erbij om beter te worden. Kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen zijn ‘slechts’ het beginpunt voor groei. Door toewijding en doorzettingsvermogen kun je verder ontwikkelen. Lees hier meer over een persoonlijke sessie Kwaliteitenonderzoek. 

 
Steeds beter presteren

Het gevolg van deze mindset: je ontwikkelt jezelf en presteert op een steeds hoger niveau. Je bent veerkrachtig, omdat tegenslag je niet onderuit haalt. Je doet veel ervaringen op en gaat makkelijker uitdagingen aan. Je gaat groeien, zelfvertrouwen in je eigen kunnen opbouwen en je verhoogt je eigenwaarde (hoe je over jezelf denkt).  

 

Mindsets zijn niet statisch  

 

Je overtuigingen zijn een belangrijk deel van wie je bent. Maar er is goed nieuws: ze zijn niet statisch, je kunt ze veranderen. Zeker nu je weet dat ze bestaan. Je mindset kan zelfs per vaardigheid verschillen. Je hoeft niet altijd hetzelfde te denken.  

 

Van mindset veranderen  

 

Hoe schakel je dan van de statische naar de groeimindset? Herkenning is de eerste stap. Als je bijvoorbeeld ontmoedigd raakt als dingen niet lukken of als je je bedreigd voelt door feedback, weet je dat de statische mindset op de achtergrond meespeelt. Daag jezelf uit om door die barrière te breken. Bijvoorbeeld door kritiek aan te horen en te bedenken hoe je ervan kunt leren. Je kunt ook gericht feedback vragen aan je leidinggevende en collega’s. Wat gaat goed en waar zou je aan kunnen werken? En oefening baart kunst, dus geef niet op bij de eerste hobbel. 

Ontdek jouw Anti-stressrecept

Wil je werken aan een groeimindset en leren denken in mogelijkheden? Overwin je blokkades en leer denken in mogelijkheden in een 2-uur durende persoonlijke coachingssessie. Je ontdekt of jouw mindset vóór of tegen je werkt, hoe jij omgaat met situaties en je leert hoe je een Groeimindset kunt ontwikkelen. Je leert stapje voor stapje wat de ingrediënten zijn van jouw Anti-stressrecept. Met als resultaat: minder stress en meer regie over je eigen leven.

Dit thema komt aan bod in de cursus ‘Sta in je kracht’. Kijk op de Agenda voor mogelijke data. Of volg een persoonlijke sessie over dit thema. Lees verder

 

 

 

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Inspiratiemail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer plezier, zelfvertrouwen en werkplezier. 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of een heb je een vraag? Neem dan contact o of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *