Er is een groot verschil tussen persoonlijke valkuilen en zwakke punten. Toch ervaart iemand zijn eigen valkuil vaak als een zwak punt. Bewustwording en inzicht in je eigen valkuilen helpt je verder bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan de hand van jouw valkuil kun je jouw sterke punten of kernkwaliteiten leren kennen.

Wat is een zwak punt? 

Een zwak punt is bijvoorbeeld iets ‘wat je niet zo goed kunt’. Je bent bijvoorbeeld niet zo goed in vreemde talen of je hebt geen wiskundeknobbel. Als dat echt een zwak punt is, is het de vraag of je daar zou moeten richten. Je kunt je beter richten op het ontwikkelen van jouw sterke punten!

Kwaliteiten en kernkwaliteiten  

Kernkwaliteiten of kwaliteiten: zit er eigenlijk verschil in? Wanneer we spreken over iemands kwaliteiten dan spreken we over zijn of haar sterke punten. Dat kunnen tal van kwaliteiten zijn. Je kunt bijvoorbeeld beschikken over technische kwaliteiten of over didactische kwaliteiten. Wanneer het gaat over kernkwaliteiten dan spreken we over kwaliteiten die de persoon in kwestie het meest typeren. In feite zijn het persoonskenmerken of karaktereigenschappen. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt.

Kernkwaliteiten kunnen ook valkuilen zijn 

Een valkuil is de doorgeslagen variant van een kernkwaliteit. Een paar voorbeelden:

Iemand die besluitvaardig is, heeft als valkuil dat hij/zij soms te snel knopen doorhakt (ondoordacht).

Iemand die bedachtzaam is, heeft als valkuil dat hij/zij blijft wikken en wegen zonder tot een besluit te komen.

Iemand die hulpvaardig is, heeft als valkuil dat hij/zij zichzelf kan vergeten.

Een valkuil heeft dus altijd met jouw sterke punten of kwaliteiten te maken. Je schiet als het ware erin door. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in je valkuil trappen door drammerig te worden. Of als je doorschiet in je zelfvertrouwen, dan word je arrogant.

Wanneer stap ik in mijn valkuil?

Mensen stappen doorgaans in hun valkuil wanneer ze emotioneel overbetrokken raken op een situatie, een persoon of het werk dat ze verrichten Ze gaan teveel doen van hetgeen ze goed kunnen. Iemand raakt bijvoorbeeld overbetrokken, voelt zich oververantwoordelijk, is overbehulpzaam. Emotionele overbetrokkenheid zorgt ervoor dat je over je eigen grenzen of over die van de ander heen gaat. Wanneer ga je over de grens van een ander heen? Op het moment dat je als het ware de verantwoordelijkheden van een ander overneemt of invult. Gedrag vanuit de valkuil kost veel energie. Dit hou je vol tot de emotionele pijp vol zit of je energie op is en je overspannen of burnout raakt! 

Kernkwaliteitenonderzoek 

Soms kun je je afvragen of datgene wat je doet jouw kwaliteiten wel voldoende benut. Misschien zit je niet lekker op je werk en merk je dat je iets anders wil. Maar wat dan, zul je je afvragen. Als je keuzes wilt maken binnen je werk, je leven, je bedrijf, je team, dan is het belangrijk dat je weet wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze het beste in kan zetten. 

Als je meer wilt weten over jouw kwaliteiten, doe dan een kernkwaliteitenonderzoek. Jij als persoon staat centraal. In deze 2-uur durende individuele coachingssessie gaan we aan de slag met jouw kernkwaliteiten. Je krijgt antwoord op de vraag: Wat kan ik en wat heb ik nodig om mijn kwaliteit te blijven inzetten, zonder steeds in mijn valkuilen te vallen? Je ontdekt of je nog steeds op de juiste plek zit waar je wilt zijn of in welke richting je wilt ontwikkelen. Na het kwaliteitenonderzoek weet jij wat er nodig is om een volgende stap te zetten. Lees verder over een kernwaardenonderzoek

 

Meer informatie

Neem contact op of bekijk hier de welke mogelijkheden er nog meer zijn en jouw investering bij tarieven en vergoedingen.

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Heb jij ook zo’n inspirerend verhaal, deel het gerust hieronder 😉  Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *