In deze moderne tijden hebben we er allemaal wel eens last van: vermoeidheid, stress en te veel werk dat af moet. Maar wat als het je leven zo erg gaat beheersen dat je niet meer aan je werk toekomt? Misschien ben je dan wel overspannen of burnout.  En dat is niet op te lossen door wat werk te laten liggen. Maar door wat dan wel? 

Voor ziekten die te maken hebben met stress gebruiken verschillende beroepsgroepen verschillende termen: overspanning, overspannenheid, chronische stress, aanpassingsstoornis en burnout. Huisartsen hebben het meestal over overspannenheid en burnout.

Wat is overspannenheid?

We spreken van overspannenheid als je minder dan zes maanden  stressklachten ervaart. Je hebt nog energie over om door te gaan, maar je zit niet lekker in je vel.  Er is meestal sprake van een kortetermijnoorzaak (tijdelijke hoge werkdruk, verhuizing, reorganisatie, het verbreken van een relatie).  De oplossing  ligt in het afstand namen van de stresssituatie en het nemen van rust en ontspanning.  Een stresspecialist kan je hiervoor handvatten geven.

Wat is een burnout of een bore-out?

Als je geen maatregelen neemt als je je overspannen voelt, dan loop je het risico burnout te raken. Burnout is een vorm van overspannenheid waarbij je je uitgeput en opgebrand voelt. Je bent je zo moe dat je op je werk of thuis niet goed meer functioneert. Je kunt allerlei  fysieke en psychische klachten  hebben. Je hebt er bovendien al meer dan een half jaar last van. Iedere associatie met het werk of de stressveroorzakende situatie is te veel.

Ook een bore-out kan voorkomen. Als tegenhanger van de burnout, waar een te hoge werkdruk en het langdurig blootstaan aan stress leidt tot overspannenheid en/of oververmoeidheid, zorgt de bore-out middels verveling, desinteresse en gebrek aan uitdaging voor hetzelfde resultaat. De  stresssignalen en klachten  zijn nagenoeg gelijk aan een burnout.

Oorzaken burn-out

Een beetje stress door een spannende gebeurtenis of uitdagende klus is gezond, het houd je scherp en alert. Als je daarna maar weer voldoende kunt ontspannen. Als de eisen die aan je gesteld worden, jouw draaglast, te groot zijn voor jouw draagkracht, ontstaan er problemen. Langdurige  stress  waar je niet mee kunt omgaan, kan zo tot overspannenheid leiden. Ervaar je al langer dan zes maanden stress en staat vermoeidheid en uitputting voorop? Dan spreken we van een burn-out.

Stress  kan met je werk te maken hebben, maar ook met financiële problemen, veel verplichtingen hebben, een ernstig zieke in je omgeving waarvoor je zorgt, de zware combinatie van werk, gezin en/of een studie. Een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, ontslag of verlies van een geliefde kan heel stressvol zijn. Zeker als er van alles tegelijk op je afkomt en je ’s nachts ligt te piekeren zonder een oplossing te vinden, ligt overspannenheid op de loer. Als deze situatie langer dan een half jaar al duurt loop je het risico burnout te raken.

Professionele hulp

Zoek professionele hulp en bezoek altijd jouw huisarts. Of  neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.  Zodat we samen kunnen onderzoeken hoe jij met minder stress en op een positiever manier weer in het leven kan staan. Je ervaart snel weer meer plezier, rust, balans en rust.  

 

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Heb jij ook zo’n inspirerend verhaal, deel het gerust hieronder 😉  Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *