Spanning en schrik hebben voor het onbekende is een heel menselijke reactie. Maar het bezorgt je in deze ongewone periode wellicht ook een hoop extra stress. Met deze tips kun je jouw stress verminderen.
1. (H)erken jouw emoties
Nogal wat mensen zijn angstig en voelen een zekere ongerustheid door de gevolgen van COVID-19. Het is heel normaal dat deze emoties er zijn. Het is belangrijk om de emoties te (h)erkennen en te aanvaarden, maar laat ze je niet verlammen. Verdring de stressbron niet, maar sta er dagelijks even – 15 minuten – bij stil. Nadien focus je de rest van de dag op de positieve dingen.
2. Beperk de informatie
In tijden van onzekerheid is het belangrijk om goed geïnformeerd te blijven. Dat is nog best een klus met alle nieuwsapps en sociale media waar met fake news ook veel onwaarheden verschijnen. Tracht de overvloed te vermijden. Beperk je tot een paar betrouwbare nieuwsbronnen die je ook maximaal twee keer per dag raadpleegt. Zo blijf je de nieuwsstroom – en je ongerustheid – de baas.
3. Kies voor structuur
Door plotseling te moeten thuiswerken, valt de vaste dagelijkse routine weg. De tijdsbeleving is anders en het voelt aan of het allemaal wat ‘meer vrijblijvend’ mag. Of dat je juist méér gaat werken dan op een ‘gewone’ werkdag om niet de indruk te wekken dat jij thuis de ‘kantjes’ eraf loopt. Voorkom ‘blurring’. Dat is als je privé-leven en je werkleven in elkaar gaan overlopen. Hanteer daarom een goede en evenwichtige dag- en weekplanning en zorg voor een vaste structuur. Sta op tijd op, begin je thuiswerkdag op hetzelfde moment en eet op vaste tijdstippen.
4. Blijf thuis in beweging
Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijke factor om donkere en depressieve gedachten te verjagen. Blijf daarom in beweging door een korte break in te lassen om bijvoorbeeld even te gaan wandelen of fietsen. Voor wie niet zo sportief is, kan een halfuurtje in de tuin werken ook wonderen doen. Of neem deel aan een online sport- of yogasessie.
Hou ook je brein op een andere manier actief. Misschien kan je de gewonnen filetijd invullen om enkele hobby’s opnieuw op te nemen. Dit zal je helpen om je moraal in balans te houden. Van gitaar spelen of een stilleven schilderen tot een boek uit de boekenkast nemen.
5. Sociaal contact
Een veelgehoorde klacht in deze periode is het gemis aan sociaal contact. Je kan natuurlijk mailen of telefoneren, maar de familie, vrienden en collega’s zien (via FaceTime, Zoom, Skype of Teams) heeft een positievere impact. Hulp bieden en troost bij elkaar vinden ondersteunt het gevoel van verbondenheid.
6. Me-time
Denk tegelijk ook even aan jezelf om de stress te verlagen en neem tijd voor jezelf. Dat kan een fysieke activiteit zijn, een persoonlijk coachingstraject volgen of iets creatief waar je meer energie van krijgt, die topserie eindelijk bingewatchen of gewoon relaxen. Maak hierover goede afspraken met het gezin zodat je dit ongestoord kan doen.
7. Verhoog je veerkracht
Een sterke mentale veerkracht is misschien het beste middel om met angst en stress om te gaan. Door die persoonlijke draagkracht te verhogen ben je beter gewapend tegen de onzekerheid. Hoe je dat doet? Simpel! Door bijvoorbeeld dagelijks drie dingen op te sommen waarvoor je dankbaar bent en maak er een gewoonte van!
Persoonlijke coachingstraject volgen
Ervaar jij onderstaande klachten en zou je deze willen veranderen, maar weet je niet hoe? Overweeg dan een persoonlijk coachingstraject. Zodat jij ook minder stress en meer energie, rust en balans gaan ervaren. Bekijk hier de mogelijkheden.
Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten | ontstressen | ontplooien
Inspiratiemail
Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans.
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact of laat een reactie hieronder achter.
0 reacties