Zo vraag je of je werkgever jouw coaching vergoedt
Wanneer je tijdelijk vastloopt in je werk, kan coaching een goede manier zijn om daar weer uit te komen. Een coach helpt je te ontdekken welk werk past bij jouw unieke talenten en drijfveren. Of hoe je beter omgaat met werkdruk en stress. Ook kan een coach ondersteunen wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een conflict, of het gevoel hebt dat je inspanningen niet worden gezien op het werk.
Alle reden dus om aan jouw leidinggevende te vragen of die jouw coaching wil vergoeden. In Nederland gebeurt dat al in 38 procent van de coachingtrajecten, blijkt uit onderzoek door Psychologie Magazine. Maar hoe ga je het gesprek het beste aan met je leidinggevende over je wens om gecoacht te worden? Een paar suggestie die je kunnen helpen en de kans op succes verhogen.
Vraag de volledige aandacht
Als je wilt dat je verzoek slaagt, zorg dan dat jouw leidinggevende voldoende tijd inruimt voor jullie gesprek. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil iets persoonlijks met je bespreken, wanneer heb je daarvoor echt even tijd?
Erken de invloed van persoonlijke zaken op je werk
Mogelijk schaam je je voor je hulpvraag. Bedenk dan dat je niet alles hoeft te delen met je werkgever. Vaak vraagt iemand coaching aan vanwege een persoonlijke situatie die effect heeft op het werk. Als je daarover wilt praten met je leidinggevende, hoef je niet al die persoonlijke dingen te delen. Je kunt ook zeggen: “Dit is wat jullie van mij verwachten. Ik kan dat op dit moment niet honderd procent leveren. Een coach kan me helpen meer zicht te krijgen op de factoren die mij hinderen in mijn prestaties.”
Maak het urgent
Maak je probleem niet kleiner dan het is. Als je bijvoorbeeld tegen een burn-out aanzit, wees dan niet bang om dat te zeggen. Dat maakt voor je werkgever onmiddellijk de urgentie van je verzoek duidelijk. Zelfs wanneer je twijfelt of je je werk nog wel leuk vindt, kun je dat benoemen. Tijdens een traject met een coach ontdek je immers meer over je ambities, talenten, vaardigheden en drijfveren. Daar kan ook je werkgever baat bij hebben. Je kunt daarna, als het goed is, duidelijk maken wat je nodig hebt om gemotiveerd aan de slag te gaan. En als je besluit om op zoek te gaan naar een andere baan, geeft dat ook je werkgever duidelijkheid.
Focus op de opbrengsten voor je werkgever
Leg een link tussen jouw coaching en de belangen van de werkgever. Stel: je bent onlangs gepromoveerd tot leidinggevende, maar twijfelt of je daar al helemaal aan toe bent. Coaching kan je dan helpen om je leiderschapskwaliteiten meer te ontwikkelen. En zo kun je meer coachingdoelen vertalen naar opbrengsten voor je werkgever. In plaats van te vertellen waarmee je nu worstelt, kun je ook benoemen wat je hoopt te leren. Denk aan beter stress- of tijdmanagement, meer overtuigingskracht, onderhandelingsvaardigheden of betere conflicthantering. Om de opbrengsten van coaching nog concreter te maken, kun je daarnaast verwijzen naar referenties en ervaringen van klanten. Uit het eerder genoemde onderzoek van Psychologie Magazine blijkt overigens dat 81 procent van de medewerkers na afloop zeer tevreden is over de resultaten van hun coachingtraject. Dat gegeven kun je natuurlijk ook meenemen.
Denk mee met je werkgever over het budget
Onderzoek uit welk potje het werkgeversbudget zou kunnen komen. Pak eventueel je CAO erbij om te kijken of daar een ontwikkel- of opleidingsbudget in staat. Wanneer je langer dan zes weken ziek bent, kan coaching ook onderdeel uitmaken van het Plan van Aanpak (PvA) voor je re-integratie. Ook een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) of Persoonlijk Ontwikkelbudget (POB) kan reden zijn om budget vrij te maken. Veel overheidsorganisaties hebben daarnaast een individueel keuzebudget. Je bent vrij om dit te besteden op welke manier je maar wilt.
Stel eventueel een ‘plan B’ voor
Het kan zijn dat je werkgever geen budget heeft, of dat nu niet wil vrijmaken. Geef niet meteen op. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: wanneer is dat er mogelijk wel? Of: mag ik hier later nog eens op terugkomen? Daarnaast kun je ook voorstellen om de kosten te delen. Dat laatste gebeurt nu in 4 procent van alle coachingtrajecten.
Vraag om hulp bij je aanvraag
Je kunt mij bijvoorbeeld vragen om in de offerte heel duidelijk te omschrijven welke doelen de coaching heeft. Dit is iets dat we tijdens het intakegesprek kunnen bespreken. Eventueel kunnen we dan ook samen bespreken welke argumenten je kunt aandragen. En een plan bedenken hoe je niet meer persoonlijke informatie deelt dan daar waar je je prettig bij voelt.
Doe je voordeel met de bovenstaande suggesties & stuur me een bericht wanneer je vragen hebt. Ik kijk graag met je mee.
Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten | ontstressen | ontplooien
Inspiratiemail
Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans.
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie achter.
0 reacties