Op vakantie gaan zou leuk moeten zijn. En dat is het ook! Ware het niet dat je in de dagen voorafgaand aan je vertrek als een kip zonder kop door het huis loopt, zelfs kribbig bent tegen de kat of je parkiet en het stoom uit je oren komt. Vakantiestress dus.

Je hebt je zo verheugd op je vakantie en op de een of andere manier ben je toch totaal gestrest op het moment dat je eindelijk de deur achter je in het slot kan trekken. Hoe komt dat nou?  

Oorzaken vakantiestress

De meest voorkomende oorzaken van vakantiestress zijn:

1. Je paspoort op het laatste nippertje in orde maken

2. Lastminute nog een huurauto regelen

3. Op de laatste dag je koffer nog moeten inpakken

4. Op de valreep je inentingen nog regelen

5. De dagen voor vertrek nog van alles rondom je werk afronden

6. Kort voor vertrek nog kleding, zonnebril of bikini moeten kopen

7. Vul maar in… want je hebt er zelf vast nog een aantal!

De symptomen zijn met één woord te beschrijven: irritaties. Je bent niet meer te genieten op je werk, bij je kinderen of zelfs je huisdieren hebben er onder te lijden. 


Voorkom vakantiestress

Om vakantiestress te kunnen voorkomen zijn eigenlijk niet zo heel veel grote aanpassingen nodig. Toch blijkt het voor veel mensen moeilijk om dit na te leven. Iedere keer dat ze op vakantie gaan hebben ze opnieuw dezelfde vakantiestress. De oplossing is eigenlijk heel simpel. Tijd en planning!

6 tips:

1. Begin op tijd met je voorbereidingen voor je vakantie. Maak een lijstje voor alle spullen die je nodig hebt, zodat je die erbij kunt houden tijdens het inpakken, veel van deze lijstjes zijn ook wel te vinden op het internet. Maar maak ook een lijstje van wat je nog moet regelen en kopen.

2. Ga op tijd bij bijvoorbeeld je huisarts langs voor vragen of eventuele andere zaken.

3. Neem op tijd, mits mogelijk op je werk, vrij om zo uitgerust te beginnen aan je echte vakantie.

4. Zoek alvast wat dingetjes uit over je vakantiebestemming. Het klimaat, ziektes, wegenetwerk etc. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

5. Ga je met anderen op reis? Bespreek dan met hen wat de planning zo ongeveer gaat worden. Zo raak je niet in elkaar teleurgesteld wanneer de een de hele dag op het strand wil blijven en jij wil juist iets ondernemen.

6. Laat het gevoel los dat je iets nuttigs moet doen op de vakantie, je hebt tenslotte vakantie!

7. Als je met het vliegtuig weg gaat, hou de vliegtijden dan goed in de gaten.

Met deze simpele tips ga jij de volgende keer uitgerust en zonder of in ieder geval met minder stress op vakantie!

Bron: Online reismagazine 

 

 

 

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Inspiratiemail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans. 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of een heb je een vraag? Neem dan contact of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *