In mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van IEMT therapie. Het is een manier die je leven snel lichter kan maken. Je gaat je er vrijer door voelen. Zo heb je bijvoorbeeld geen buikpijn meer als je aan vroegere gebeurtenissen denkt of bij het denken aan situaties in de toekomst.

Dit zeggen cliënten over de IEMT-sessies

Ze vinden het fijn om niet de hele ervaring te hoeven herbeleven en te hoeven vertellen. Ze zijn soms verrast over de herinneringen die ze tegenkomen die aan de basis liggen van hun probleem in het heden. Herinneringen van zichzelf op hele jonge leeftijd, die ze zich niet bewust herinnerden.

Wat is IEMT?

IEMT is een afkorting van Integral Eye Movement Therapy. Kortgezegd: door het maken van specifieke oogbewegingen worden steeds terugkerende vervelende emoties en gevoelens door het natuurlijk verwerkingsproces geneutraliseerd of verminderd. Daardoor ervaar je minder stress en kun je ingrijpende levenservaringen van bijvoorbeeld verlies en trauma’s verwerken.

Voorbeelden waarbij IEMT helpt

 • Verwerken van nare ervaringen of herinneringen
 • Angst, zoals
  • voor spreken in het openbaar
  • voor de tandarts
  • om te rijden na bijvoorbeeld een ongeval
  • om te reizen
  • om te vliegen
 • Burn-out
 • Schuld- of schaamtegevoelens
 • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Depressie
 • PTSS

Waarom oogbewegingen?

Bij intense ervaringen maakt je brein een koppeling van die ervaring met het gevoel van dat moment. Bij vergelijkbare ervaringen komen elke keer automatisch diezelfde vervelende gevoelens weer boven terwijl dat rationeel gezien, in deze omstandigheden helemaal niet hoeft. Je brein laat je steeds het oude gevoel voelen van toen.

Door een patroon van oogbewegingen te maken door middel van IEMT therapie, leert het brein om breder te kijken en de herinnering te laten vervagen en te ontdoen van de emotionele lading. Het brengt het natuurlijk verwerkingsproces op gang. Na de IEMT sessie zal je bij het denken aan deze nare gebeurtenis veel minder of geen nare emoties meer ervaren.

Hoe verloopt een sessie en hoe weet je of het werkt?

Bij IEMT therapie werken we dus oogbewegingen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het werken met oogbewegingen effectief is bij de behandeling van negatieve gevoelens en trauma’s. Uniek is dat jij als cliënt niets over je ervaring hoeft te vertellen. Het mag uiteraard wel. Ook hoef je de vervelende ervaring niet helemaal opnieuw te beleven.

Ik vraag je onder andere naar een herinnering, waar je deze herinnering in je lichaam voelt en naar eerdere herinneringen met dit gevoel. Als je de antwoorden op deze vragen niet wil geven, is een knikje als bevestiging dat je het antwoord weet voldoende voor mij, om je kort oogbewegingen te laten maken volgens een bepaald patroon. Daarna testen we wat het resultaat van deze oogbewegingen is en herhalen we zo nodig de procedure. Zo weet je tijdens het IEMTen dat het werkt.

Wat voel je na een IEMT-sessie?

Het is heel verschillend hoe mensen zich na een IEMT sessie voelen. Meestal ontspannen of een beetje moe. Bij het loslaten van heel heftige emoties zoals bij PTSS kan het zijn dat je je eerst vervelend voelt. Je kunt dan zowel fysiek als mentaal merken wat je al die tijd hebt meegedragen. In feite moet je wennen aan een leven zonder de zware last van bepaalde herinneringen. Hiermee laat ik je niet alleen. Ik help je bij het resetten.

Welke impact kan IEMT op je leven hebben?

De nare herinnering wordt vager dankzij IEMT therapie en krijgt een andere plek. Je kunt met meer afstand naar de herinnering kijken. Zonder de nare emoties. Bij gebeurtenissen in het heden word je niet automatisch aan die vroegere gebeurtenis herinnerd.

Het beste kan ik dat uitleggen met een voorbeeld:
Lonneke heeft een nare relatie achter de rug. Zij kon in de ogen van haar man niets goed doen. Ze werd gekleineerd en kort gehouden. Zij deed alles om zijn boosheid te vermijden. Zij begon te geloven dat het ook echt aan haar lag als hij boos werd. Ook toen er kinderen kwamen, voelde zij zich schuldig als zij stoute dingen deden.

Zij wrong zich in alle bochten om haar man maar niet boos te laten worden. Zo leefde zij jarenlang in angst en was er weinig plezier en weinig vrijheid. Toen zij na jaren met heel veel moeite gescheiden was, werd zij depressief. Zij was angstig om de deur uit te gaan, om beslissingen te nemen, om ergens op af te stappen en zij was als de dood om haar ex-man tegen te komen. Hierdoor beperkte ze zichzelf enorm. Zij werd steeds banger.

Ze ontwikkelde angst voor alle auto’s die op die van haar man leken en later was zij ook bang voor auto’s die van haar ex zouden kunnen zijn omdat hij die mooi zou vinden. Zo werd zij banger en banger en sloot zij zichzelf op. Bij onze IEMT sessies pelden we deze angsten steeds meer af tot reële proporties. Na een aantal sessies kreeg zij haar zelfvertrouwen steeds meer terug, kon ze langzaamaan weer geluk en vrijheid ervaren in haar leven.

Hoeveel IEMT sessies heb ik nodig?

Bij een losstaande herinnering kun je na een enkele sessie klaar zijn. Echter vaak zijn herinneringen en emoties aan verschillende diepere lagen gekoppeld. Dat kun je van te voren niet weten, omdat je daar vaak niet bewust van bent.
Als je de eerste herinneringen hebt geneutraliseerd, dan kunnen andere tot nu toe onderdrukte herinneringen naar bovenkomen. Gemiddeld zijn zes sessies voldoende. 

Wil je meer informatie?

Neem dan contact met me op en we kijken in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of IEMT iets voor jou is en hoe ik je ermee kan helpen. Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Inspiratiemail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans. 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *