Je bent net of alweer een poosje terug van vakantie. Alle vakantiespullen weer opgeruimd, de was gedaan, jouw (werk)agenda weer gevuld…..de vakantie zit er weer op. Je hebt lekker kunnen ontspannen, je batterij weer opgeladen, genoten van het weer en even niets hoeven te doen. Tsja en nu? Nu wil je natuurlijk dit fijne relaxte vakantiegevoel vasthouden. Hier een aantal tips:

Werk zo weinig mogelijk of beter niet tijdens jouw vakantie

De vakantie zorgt ervoor dat je jouw hoofd kunt leegmaken en afstand kunt doen van jouw dagelijkse ‘(werk)sores’. Zodat je voldoende energie in jouw batterij krijgt, zodat alles na jouw vakantie net weer wat makkelijker verloopt.

Als je tenminste je werk en je zorgen hebt kunnen loslaten. Mensen die in hun vakantie hun laptop of telefoon regelmatig open doen om nog wat mailtjes te beantwoorden of andere werkgerelateerde zaken af te handelen, komen moeilijker los van het werk, waardoor het stressniveau niet kan zakken. Je brein blijft dan als het ware ‘aan’ staan en krijgt weinig kans om te kunnen resetten. Dus een tip voor de volgende keer, mocht je het gevoel hebben ‘onmisbaar’ te zijn tijdens jouw vakantie, bedenk dat maar weinig mensen betaald krijgen om tijdens hun vakantie door te werken. Dus… maak goede afspraken op je werk, geef je grenzen aan en maak een melding van afwezigheid aan in je mailbox.

Maak een lijstje met positieve veranderingen

Bedenk eens waarom het zo fijn was op vakantie. Niets moet, alles mag. Wat zorgde ervoor dat je zo ontspannen was, hoe het kwam dat je zo lekker sliep? Welke stressoren waren er niet aanwezig? Wat was er wél aanwezig? Wat doe je nu al goed en wat kan er beter? Je hebt tijd genoeg gehad om te reflecteren.

Wil je meer tijd doorbrengen met je partner en/of kinderen? Wil je vaker zelf koken? Het hardlopen en die avondwandeling blijvend oppakken? Maak eens een lijstje en bedenk hoe jij deze in je dagelijkse leven in kunt bouwen. Niet alles hoeft direct, maar het maken van een lijstje geeft jouw focus op wat jij wél wilt. Zodat je dit ook kunt bespreken met de mensen om je heen. Wat houdt je tegen? Je bent nu ontspannen, je weet dat je het kan, dus hou dat gevoel vast en maak er een vaste gewoonte van!

Hou geregeld pauze

Nu je langzaam weer dingen ‘moet’ van je werk of van jezelf, is het belangrijk dat je inspanning en ontspanning regelmatig afwisselt. Zonder pauze kun je minder goed presteren. Het is een moment om even je lichaam te resetten. Doe dit na zo’n 45 minuten en neem dan een paar minuutjes pauze. Hoe je jouw pauze invult verdient vaak een beetje aandacht.

Het maakt uit wat voor werk je doet, of dat het huishouden is, voor de kinderen zorgt of dat je voor jezelf of voor een baas werkt. Hoe jij jouw lichaam mentaal en fysiek belast in die 45 minuten, bepaalt hoe je het beste jouw pauzes kunt gebruiken.

Heb je veel gezeten…? Gebruik de pauze om in beweging te komen. Heb je lichamelijk zwaar werk gedaan….? Gebruik de pauze om je lichaam even rust te geven. En hoe zit dat met jouw brein? Heeft dat hard moeten werken? Zet je brein dan even uit in de pauze en ga even een blokje om, kijk even uit het raam, trek je schouders even op of haal even wat te drinken. Alles is goed als je maar even bewust iets anders doet. Zo’n microbreak reset jouw lijf en jouw brein en zorgt ervoor dat jij je weer met vernieuwde energie kunt focussen op jouw volgende activiteit.

Zoek een maatje en blijf in bewegen

In de vakantie wandel of fiets je wellicht meer. Een avondwandelingetje rond de camping, even flaneren over de boulevard, een stukje fietsen met de kinderen of wellicht heb je wat tijd voor jezelf gepakt om een flink rondje te ‘mountainbiken’. Blijf dan ook na de vakantie zo sportief. Moeilijk? Neem een maatje mee en ga samen sporten. Een vast ritme, samen met iemand anders zorgt ervoor dat het een vaste gezonde gewoonte wordt. Ga ’s avonds na het eten nog een rondje wandelen met je partner en praat elkaar lekker bij, ga weer elke week naar de sportschool, zoek een vereniging en ga in groepsverband bewegen en ga er op uit!

Plan meteen weer iets leuks!

In het vakantie plan je vaak leuke activiteiten, je spit de lokale brochures uit, plant de trip en gaat er op uit. Dit kun je ook doen vanuit jouw eigen huis. Doe mee met een wandel- of fietsvierdaagse, bekijk een museum in de buurt, ga eens naar het VVV bij jou in de buurt en bekijk eens wat er allemaal te doen is. Laat de ideeën maar bruisen.
Plan een spontane middag in met jouw zoon of dochter om de verjaardag van de hond te vieren, plan een verrassingsweekendje uit met jouw partner, geef je vriendin een ‘uitje’ cadeau, waar je natuurlijk samen van gaat genieten. Plan met een vriend of vriendin een bioscoopavondje of een wandeling in een naast gelegen dorp of stad. Zo blijf je in de vakantiestemming en hou je je positieve energie vast. De voorpret kan nooit vroeg genoeg beginnen.

Veel plezier!!

 

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *