Meest gestelde vragen

 

Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Bij coaching krijg je inzicht in jezelf en jouw omgeving.  Je loopt ergens tegenaan en en je wilt weer lekker in je vel zitten. Je gaat werken aan de doelen die jij wilt bereiken. Therapie richt zich op trauma’s en psychische problemen.

Er is een minimum leeftijd?

Nee, die is er niet. Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je toestemming nodig van jouw ouders, verzorgers of voogd.

Hoe ziet een coachtraject eruit? 

Een coachtraject start met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin jouw coachvraag wordt besproken. Er wordt een voorlopige inschatting gemaakt van het aantal gesprekken dat nodig is. In de gesprekken onderzoeken we welke vragen je hebt en hoe je om kunt gaan met de veranderingen die je voor ogen hebt. 

Voel je geen klik, dan gaan we geen coachtraject starten. Ik kan je dan doorverwijzen naar collega’s, als je dat zou willen.

Hoe lang duurt een coachsessie?

Een coachgesprek duurt één tot anderhalf uur.

Hoe zit het met geheimhouding?

Als coach heb ik geheimhoudingsplicht en alleen met toestemming van jou kan ik informatie delen met derden. Ook als jouw werkgever het traject betaalt, blijft de inhoud van de sessies altijd vertrouwelijk.

Vergoeding zorgverzekering

Coaching behoort (nog) niet tot het basispakket en wordt doorgaans niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Afhankelijk van de soort polis kan het zijn dat dit soort kosten (gedeelteijk) worden vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Informeer bij jouw ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden.

Vergoeding via werkgever

Veel werkgevers hebben vaak een budget gereserveerd voor opleidingskosten en persoonlijk en/of professionele ontwikkeling (communicatieve vaardigheden, stressreductie, grenzen stellen, duurzame inzetbaarheid of loopbaanontwikkeling) voor hun medewerkers. Ik raad je aan om te overleggen met jouw leidinggevende of werkgever in hoeverre jouw organisatie een professioneel coachtraject hier ook onder vindt vallen. Het kan ingezet worden als onderdeel van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP), een re-integratietraject of preventie van een burn-out. De kans is groot dat jouw werkgever de kosten volledig of gedeeltelijk op zich neemt.

Lees hier over hoe je dit kunt aanpakken

 

Vergoeding via Arbo-dienst

Je kunt ook een gesprek aan gaan met de Arbodienst van jouw organisatie. Vaak werkt een bedrijfsarts mee als het gaat als zaken als burn-outprveventie, landurig ziekteverzuim of een re-integratietraject. 

Vergoeding via PGB of UWV

Heb je een PGB (persoonsgebonden budget) dan kun je de kosten, onder bepaalde voorwaarden, vergoed krijgen via het PGB. Ben je op dit moment werkloos en ontvang je een uitkering? Informeer dan bij de uitkeringsinstantie (UWV) naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van jouw herstel, re-integratie of loopbaanontwikkeling.

Vergoeding voor ZZP ér of ondernemer

Als ondernemer of officieel geregistreerde ZZP’er kun je zakelijke coaching aftrekken bij de belasting. De kosten vallen onder de post ondernemerskosten. De tarieven zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting is terug te vorderen bij de Belastingdienst. Overleg met jouw boekhouder.

‘Het geluk zit niet in grote dingen, 
het zijn de kleine dingen die jou gelukkig maken’

Voor welke vragen kan ik jou als coach inschakelen?

  • Je loopt vast in jouw werk, studie of privéleven. Dit kan te maken hebbben met jezelf (perfectionisme, uitstelgedrag, negatief zelfbeeld, veel zelfkritiek, moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen of voor jezelf kunnen kiezen enz.) of met jouw omgeving (leidinggevende, collega’s, aard van het werk). Hoe ga je daar op een betere manier mee om en welke keuzes maak je?
  • Balans tussen werk en privé; je neemt jouw werk mee naar huis, zowel in jouw hoofd als letterlijk werkzaamheden mee naar huis nemen.
  • Je voelt je niet lekker in je vel en je vraagt je af hoe dat komt.
  • Je vraagt je af wat de zin is van jouw leven of jouw werk. Je bent zoekende naar zingeving. Samen onderzoeken we waar jouw drijfveren liggen, wat belangrijk is in jouw leven en hoe je dat kunt vormgeven.
  • Je wilt iets anders in jouw werk of ander werk, meer werkplezier en met zin naar je werk gaan, maar je weet niet goed hoe je dit moet aanpakken.

Coachingstraject op maat
of meer informatie?
 

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Ik kijk er naar uit om jouw wensen, talenten en mogelijkheden te onderzoeken en samen te ontdekken waar jouw kansen, kwaliteiten en obstakels liggen.