Deze week had ik een inspirerend gesprek met Ton Jansen (biodanzaleraar in Eersel en Hilvarenbeek), een man die leeft naar zijn hartslag. Maar wat is dat eigenlijk: ‘Leven naar je hartslag’? 

Spanning en ontspanning

Hij legde het als volgt uit: Iedere hartslag (kaboem) geeft symbolisch aan dat je iets leuks mee maakt. Belangrijk is om te beseffen dat er na een hartslag ook altijd een rustmoment volgt voor de volgende hartslag (belevenis) komt. Te veel ervaringspieken in je leven is niet goed en te weinig pieken ook niet. Dus een mooi  levensmotto om te onthouden is : “Leef als je hartslag”. Kaboem en weer rust, kaboem en weer rust. En niet zoals zoveel mensen nu leven: kaboem, kaboem, kaboem en dan pas rust. Of soms gaan ze maar door en gunnen zichzelf helemaal geen rust, waardoor ze een levensritmestoornis, zoals een burnout krijgen.

Je batterij leegtrekken

Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Veel mensen plannen te veel ‘kaboem’ (activiteiten) en te weinig rustmomenten in op een dag. Je kunt je voorstellen dat als je maar blijft ‘kaboemen’, de hele dag door, dat je lijf én je brein de hele dag ‘aan’ staan. Als je dit langdurig doet en geen rustmomenten inbouwt lekt er te veel energie weg en laadt je batterij onvoldoende op. Resultaat: te weinig energie voor de dingen die écht belangrijk zijn in je leven.

Energievreters

Leven naar de waan van de dag, te weinig tijd voor jezelf nemen, niet goed voor jezelf zorgen, teveel MOETEN van jezelf, de lat voor jezelf (te) hoog leggen, (te)veel energie steken in zaken waar je geen invloed op hebt…… Het leidt er allemaal naartoe dat we onze batterij steeds verder leeg trekken en dat ons lichaam op standje ‘alert’ blijft staan. Daardoor lukt het op een gegeven moment niet meer om te ontspannen, hoe graag je dit ook wilt.

Bouw rustmomenten in

Ik ben het helemaal met hem eens…. ‘Leef naar je hartslag’  zodat je geen ‘flatline’ (burnout) krijg. Laad regelmatig je batterij op door rustmomenten in te bouwen waardoor je met plezier en veerkracht in het leven staat.

Leef jij al naar je hartslag?

Wil je ook eens onderzoeken of jij leeft als je hartslag, of wil je graag handvatten om energiek in het leven te staan, denk dan eens aan een coachingstraject op maat of volg een persoonlijke sessie en ontdek hoe je jouw batterij opgeladen houdt.

Bekijk hier de agenda voor inspirerende activiteiten om in een groep te volgen.

Heb jij ook zo’n inspirerend verhaal, deel het gerust hieronder 😉

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Heb jij ook zo’n inspirerend verhaal, deel het gerust hieronder 😉  Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *