Deze slak zit zeker niet waar hij wil zijn)

Een rugzak met daarin de zaken die jij belangrijk vindt is niet noodzakelijk, maar wel heel handig. Er zitten van die handige vakjes in waar je alle spullen kan bewaren. En wat als je nou een vakje in je rugzak had waar jij je kernwaarden in kunt bewaren. Zodat je ze altijd bij de hand hebt als je ze nodig hebt. Bijvoorbeeld om je te helpen om keuzes te maken, of om duidelijkheid te geven in wat belangrijk is voor je eigen leven? Of om minder met de waan van de dag te leven op een punt in je leven te komen waar je (eigenlijk) helemaal niet zou willen zijn?

Wat zijn kernwaarden?

Jouw kernwaarden zijn de punten waar jij bewust of onbewust naar leeft – of niet. Deze waarden kun je ook wel zien als je ethisch kompas. Het geeft aan wat jij wilt nastreven in je leven. Het geeft dus ook een beeld van jouw identiteit. Het zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld, en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen.

Kernwaarden zijn drijfveren

Zeggen kwaliteiten vooral hoe je dingen doet, en waar je goed in bent, jouw waarden verklaren waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn dus drijfveren die het waarom van je handelen verklaren. Je krijgt ze mee vanuit je opvoeding, bewust en onbewust. Daarom veranderen deze waarden ook gedurende je leven.

Als je weet wat ze zijn, als jij je er bewust van bent, dan kun je er ook naar leven. Dan kun je keuzes maken die bijdragen aan wat jij belangrijk vindt. Je weet dan bijvoorbeeld dat jij je niet schuldig hoeft te voelen over dat je even alleen wil zijn, of soms liever naar je werk gaat dan een hele dag thuis bent. Je begrijpt dan ook wat er achter die gedachten of gevoelens zit. Bijvoorbeeld dat je niet altijd alles goed hoeft te doen voor alles en iedereen om jezelf ok te vinden, of dat goed genoeg vaak ook al voldoende is in plaats van de lat steeds op standje ‘perfect’ te leggen.

Weet jij wat jouw kernwaarden zijn?

 Een aantal vragen om je aan het denken te zetten. Wat vind jij belangrijk voor jezelf in het leven? Wat vind jij belangrijk om je kinderen mee te geven? Wat vind jouw partner belangrijk en waardevol? Hoe vaak komen jullie kernwaarden terug in je gezin? Hebben jullie het daar wel eens over? Groter kans dat je vaker ‘nee’ dan ‘ja’ hebt geantwoord. Het is niet iets waar de meeste van ons heel bewust mee bezig zijn. Het klinkt ook vaak zo zwaar of zweverig. En toch is het heel belangrijk. Het helpt je bij het maken van betere keuzes voor jezelf en je omgeving en je gedrag te veranderen zodat je op een plek in je leven komt waar je wél wilt zijn. 

Het helpt ook enorm om dat kritische stemmetje in je hoofd uit te kunnen zetten wanneer je die niet nodig hebt. Als je lastige keuzes moet maken, dan worden ze makkelijk als je ze naast jouw kernwaarden kunt leggen. En dan zal je merken dat het makkelijker wordt om grote zaken te overzien, het belang ervan te voelen en een keuze te maken die bijdraagt aan jouw kernwaarden. 

Ontdek jouw routekaart naar een toekomst die bij jou past 

In een 2-uur durende sessie ontdek je wat jou tevreden en gelukkig maakt (jouw kernwaarden) en wat je daarvoor nodig hebt. Ik help je om keuzes te maken die aansluiten bij jouw talenten, bij wie je bent en wat jou drijft en inspireert. Je ontdekt de antwoorden op de vragen: Wie ben ik, wat wil ik en hoe maak ik betere keuzes voor mezelf.

Samen maken we een routekaart die je kunt gebruiken om je dagelijkse leven concreet vorm te geven, stap voor stap. Zo ontstaat er een weg die echt bij jou past en waaraan je weer zin en plezier beleeft, zowel in het werk als privé. Je gaat naar huis met een concreet stappenplan waar je thuis verder mee aan de slag kunt.

Meer info over een routekaartonderzoek

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Inspiratiemail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans. 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *