Wat als… elke werkweek aanvoelt als een strijd? De zekerheid van een job en een inkomen op het einde van de maand is voor iedereen belangrijk. Maar wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?

Af en toe eens een slechte ochtend hebben kan natuurlijk geen kwaad, dat overkomt iedereen. Wil dat dan meteen zeggen dat het tijd is voor een carrièreswitch? Nee, maar als de volgende vijf signalen je wel erg bekend in oren klinken, is het misschien toch eens tijd voor verandering.

1. Gezocht: zin om te werken

Je wordt wakker en je hebt éééécht geen zin om te gaan werken… Nee, nee… Niet zo een beetje, of af en toe eens, maar elke dag. Je wordt wakker en je moet jezelf bijna uit je bed slepen om toch maar te vertrekken. Telkens opnieuw stel je jezelf de vraag of je toch niet net verkouden genoeg bent om thuis te blijven.

“Af en toe minder of geen zin hebben om te gaan werken, gebeurt natuurlijk wel eens. Het was misschien een erg druk weekend of de kinderen hielden je de hele nacht op. Als je daarentegen van weekend tot weekend begint te leven, zit je niet meer zo goed… Nog zo’n indicator van het “geen zin”-syndroom is dat je tijdens de werkuren stiekem andere zaken begint te doen. Privémails beantwoorden, op Facebook zitten of online shoppen bijvoorbeeld.

2. Een uitdaging? Wat is dat?

Als mens floreer je wanneer je kan groeien en ontwikkelen. Het houdt je alert en wakker en het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. “Als je daarentegen vast komt te zitten en in een routine vervalt, begin je je al snel te vervelen. Daardoor kost werken je erg veel energie. Het risico op een bore-out is dan ook reëel.”

“Een bore-out is zo ongeveer hetzelfde als een burn-out, maar met als verschil dat je bij een bore-out te weinig uitdaging krijgt. Kan je huidige werkgever je niet verder helpen met nieuwe uitdagingen? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar iets nieuws.

3. Je vindt niet meer leuk waar je inmiddels goed in bent

Niemand blijft zijn hele leven dezelfde ambities nastreven en interesses hebben. Dit is ook zo in je job. Je hebt vaardigheden ontwikkeld over zaken die je vroeger erg interessant vond. Daardoor kan het voorvallen dat je nu een beroep uitoefent dat je eigenlijk niet meer zo boeit, maar waar je wel erg goed in bent. Het is beter om dan op zoek te gaan naar een job die je wel leuk vindt. Je zal immers snel genoeg uitblinken in zaken waarin je geïnteresseerd bent.

4. Het klikt niet

Naast de inhoud van je job, is ook de omgeving erg belangrijk. “De bedrijfscultuur waarin je werkt, heeft een grote invloed op hoe graag en hoe goed je je functie uitoefent. Als je je steeds het vijfde wiel aan de wagen voelt, kan je daar erg ongelukkig van worden. Het klikt misschien niet met je baas, of je collega’s werken je op de zenuwen en hup, daar is de stress. En dat is het niet waard. Er is ergens anders een job vinden waar het wél klikt met het team en de bedrijfscultuur.

5. Dromen bleken bedrog

Weet je nog hoe je ooit bent beginnen werken? Je kon de wereld aan en in die job ging je echt wel knallen. Tegenwoordig ben je die denkwijze jammer genoeg kwijtgeraakt… Dit is het dan, je werkt alleen nog voor het geld, meer zit er niet in. Dat het wel zal beteren, dat zeg je al veel te lang. FOUT!

Een nieuwe job brengt nieuwe uitdagingen, nieuwe mensen en nieuwe ervaringen met zich mee. Toekomstplannen kunnen een mooie motivator zijn. Je moet je niet ongelukkig of gefrustreerd blijven voelen op je huidige werk, als je ook iets anders kunt gaan doen. Creëer opnieuw dromen en jaag je ambities na.

Herken je deze gedachten?

  • Ik wil wel qua werk iets veranderen, maar ik heb geen idee hoe ik dit kan aanpakken zonder mijn hele leven overhoop te gooien
  • Ik wil wel graag uitzoeken wat bij mij past, maar dat vind ik spannend
  • Ik wil wel een andere baan, maar die onzekerheid van een nieuwe baan houdt mij tegen
  • Anderen lijken makkelijk van functie of baan te veranderen, maar daar ben ik niet zo goed in

Stel je eens voor

Stel je eens voor dat je elke dag je bed uit zou springen en fluitend naar je werk zou gaan. Dat je elke dag bezig kunt zijjn met dat wat je het allerliefste doet . Dat je van binnen voelt, dat deze baan/functie aan bij jou past op dit moment. Omdat je er kunt leren en jezelf ontwikkelen. Dat je het gevoel hebt dat het zinvol is wat je doet. Dat het je in staat stelt om in je vrije tijd ook de dingen te doen waar je energie van krijgt. En dat je met voldoening thuiskomt. Moe, maar voldaan. Hoe zou dat voor je zijn?

Zet nu jouw eerste stap

Twijfel niet langer en maak korte metten met de negatieve gedachten die jou niet verder brengen. Pak de regie over je eigen leven weer in handen. Wij geloven dat er voor iedereen een functie/baan is die bij hem/haar past. Dat je ‘uit’ een baan kan groeien, net zoals je uit jouw jas kunt groeien. Je hebt gewoon een nieuwe ‘jas’ nodig waar jij weer in verder kan groeien, jouw kwaliteiten meer kunt inzetten en gewoon kunt doen waar jij blij van wordt.

Loopbaanbegeleiding

We helpen jou steviger in je schoenen te staan, zodat je met vertrouwen stappen kunt zetten naar een andere baan of functie. Samen met een loopbaancoach begeleiden wij jou om uit jouw vicieuze cirkel te komen. Het enige wat jij hoeft te doen is een vrijblijvend kennismakingsgesprek te maken, zodat wij jou kunnen helpen met het maken van een nieuwe keuze op het gebied van jouw werk.

We kijken er naar uit om jouw wensen, talenten en mogelijkheden samen met jou te onderzoeken en te ontdekken waar jouw kansen, kwaliteiten en obstakels liggen. Meer informatie over onze Loopbaanbegeleiding

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Inspiratiemail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans. 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *