Herken jij deze overtuiging? Het is niet zozeer de situatie die jou stress geeft, het zijn bijna altijd jouw niet-helpende gedachten of overtuigingen over jezelf die daarvoor zorgen. Deze overtuigingen zijn vaak hardnekkig en zitten bij de meeste mensen heel diep.⁠ Het is de manier waarop je denkt over en kijkt naar jezelf en heeft invloed op je hele leven: op je persoonlijke ontwikkeling, je relaties, je (school)prestaties en je werk.⁠ Welke overtuiging herken jij?

Ik ben niet goed genoeg
Ik moet alles perfect doen
Ik moet alles onder controle houden
Ik ben bang om afgewezen te worden
Ik ben bang om te falen  

 Belemmerende overtuigingen 

Soms zitten deze overtuigingen zo diep, dat je niet weet dat ze de bron zijn van jouw stress. Daarom is het belangrijk om dit goed bij jezelf te onderzoeken. Want: het is niet waar. Geen van⁠ deze overtuigingen zijn waar.⁠ Ergens in je verleden is er iets gebeurd waardoor je dit bent gaan geloven én je bent je ernaar gaan gedragen. We noemen ze ook wel belemmerende overtuigingen, omdat ze jou belemmeren in jouw dagelijks leven en ervoor zorgen dat jij jezelf ‘klein’ houdt en daardoor niet jouw volledige potentieel kan gebruiken.    

 

Overtuigingen zijn niet altijd waar

Het goede nieuws is dat je overtuigingen kunt accepteren of veranderen. Wat eens een helpende overtuiging was in een bepaalde situatie, kan nu een belemmerende overtuiging geworden zijn. Overtuigingen zijn NIET de werkelijkheid zelf. Overtuigingen zijn ideeën over jezelf of over de werkelijkheid en zijn te veranderen, net zoals gewoontes te veranderen zijn. Overtuigingen hebben wel de neiging om werkelijkheid te worden. Wat dat betreft kunnen ze je dus flink belemmeren en je bereikt dan minder dan een ander omdat je vaak uitdagingen vermijdt en snel opgeeft bij tegenslag. Vaak interpreteer je feedback ook als negatieve kritiek en voel je je aangevallen. Je bereikt daardoor minder dan je eigenlijk zou kunnen.

Overtuigingen kunnen wel waarheid worden

Als je bijvoorbeeld denkt dat je niet goed genoeg bent voor een andere functie die je leuk vindt, dan doe je ook niet de dingen die je moet doen omdat je er zelf niet in gelooft. Dus als jij zelf denkt dat je niet goed genoeg bent, dan is er alle kans dat een overstap naar een andere functie of baan ook inderdaag niet gaat lukken. Want als jij er al niet in gelooft, waarom zou een ander dat dan doen? Zo zorg je ervoor dat jouw overtuiging ook waarheid wordt. En zeg je tegen jezelf ‘Zie je nou wel…..ik ben niet goed genoeg‘.. Geen handige aanpak dus….   

 

 Meer zelfvertrouwen en eigenwaarde
Gelukkig kan dit ook anders. Een eerste stap is dat je je er bewust van wordt dat er als er een belemmerende overtuiging in het spel is. Daarna ga jij aan de slag om deze niet-helpende overtuiging te veranderen en om te zetten naar iets positiefs. Zodat je voorkomt dat jouw negatieve overtuiging werkelijkheid wordt.

Als jij start met jouw belemmerende overtuigingen te veranderen in helpende overtuigingen, ga je jezelf ontwikkelen zodatjij je (weer) gelijkwaardig voelt aan anderen en uitdagingen en feedback ziet als een manier om verder te groeien met minder stress, meer rust, plezier en balans. Zeg eens tegen jezelf: ‘Ik ben goed genoeg en ik laat me door niemand iets anders wijsmaken’. Hoe zou het voelen, denk je, als je daardoor meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgt? 

Kun jij wat hulp gebruiken?
Ik help je om deze stressverhogende belemmerende overtuigingen om te zetten naar helpende overtuigingen, zodat jij makkelijker uitdagingen aangaat en doorzet bij tegenslag. Je gaat denken in oplossingen in plaats van problemen. Je leert van kritiek en je ziet dat jouw inspanningen voldoening geeft. Dus in plaats van een gevoel van falen naar een gevoel van tevredenheid, meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zodat je meer jouw potentieel gaat benutten en je er steeds beter in gaat worden op jouw weg naar geluk, rust, plezier en balans. 

 

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Inspiratiemail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer rust, energie, rust, werkplezier, zelfvertrouwen en balans. 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *