GGD Brabant-Zuidoost heeft de invloed van de coronacrisis op het leven van mensen in de regio onderzocht. Het onderzoek is bij ongeveer 3.0000 mensen uitgevoerd.

Minder goed in je vel

Uit het laatste onderzoek blijkt dat veel mensen zich psychisch minder goed voelen dan een paar maanden geleden. Ze voelen zich angstiger en ervaren meer stress. Dat geldt voor 20 tot 30% van de ondervraagden. Ook voelen meer deelnemers zich somber en eenzaam. Aandacht voor elkaar, een luisterend oor en een klein gebaar is nu belangrijker dan ooit.

Gun je lichaam hersteltijd

Spanning heeft ontspanning nodig. Als we ons gestrest en geSPANNEN voelen, dan hebben we een teveel aan spanning in ons lichaam. Om de balans weer te herstellen is het nodig om daar ONTspanning tegenover te zetten. Heel de natuur berust ook op dit principe. De lente en zomer is de actieve vorm van het leven en de herfst en de winter het passieve gedeelte. Je geniet pas optimaal van je rust als je eerst actief bent geweest. De bekende actie-rustcyclus. Ons brein bezit ook deze cyclus die ongeveer 120 minuten duurt. 90 minuten actief en 10 – 30 minuten rust. Als je dit voor jezelf ook overdag aanhoudt, dan raak je niet uitgeput.

In de nacht in onze slaap doen je hersenen bij een normale nachtrust van 6-8 uur dat automatisch. Je brein hersteld zich, emoties worden verwerkt en informatie van die dag wordt geordend. Ze zijn dan weer opgefrist om weer met volle energie aan de volgende dag te beginnen.

Gezonde leefstijl

Gezond leven is belangrijk tegen corona. Het houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en je bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil. Weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Ik heb hier verschillende blogs over geschreven. Of kijk eens op onderstaande afbeelding en pak er een ding uit waar je mee aan de slag gaat. Succes!

door: Eline Verlaan