We kennen het allemaal wel als je iemand aan je vraagt hoe het met je gaat. Dan krijg je vaak het standaard antwoord te horen: ‘Ja, …..druk he?’ En daar stopt het gesprek dan vervolgens ook vaak. Vaak kijken we er ook nog eens bij alsof het niet leuk is waar we dan druk mee zijn. Alsof het heel normaal is dat we alleen nog maar druk zijn en bezig zijn met dingen die we niet echt leuk vinden. Dit kan een gehaast en jachtig gevoel geven.

Gevoel van stress

Maar wat zeggen we dan eigenlijk? Dat we niet goed zijn in plannen? Dat we allemaal bezig zijn met dingen die we moeten van onszelf of van anderen? Ik merk het ook aan mezelf dat ik geneigd ben om dit antwoord als eerste te kiezen. Maar sinds ik weet dat je brein gelooft wat je steeds tegen jezelf of anderen zegt, probeer ik dit minder te doen. Jouw brein weet niet wat de waarheid is of niet. Als jij iets zegt en je hebt er een vervelend gevoel bij, dan neemt je brein dit als waarheid aan. En het is nu steeds dat als ik deze zin tegen mezelf en anderen zeg dat ik druk ben en het druk heb, levert voor mij al een gevoel van stress op.

Wat is dan precies stress?

Stress is spanning in je lichaam op een interne of externe prikkel. Een disbalans tussen kunnen en moeten, tussen iemand zijn capaciteiten en voldoen aan de eisen die gesteld worden. Dat levert vaak stress op.

Alleen…. niet iedereen voelt evenveel stress en krijgt van dezelfde situaties stress. Dit heeft te maken met hoe de persoon in kwestie de situatie beleeft.
Bekijk onderstaand filmpje eens. Stroomt de stress door je aderen of zie je het als een uitdaging en geniet je van het moment?

Stress of een kick?

Waarschijnlijk zeggen deze jongens niet dat zij zich gestrest voelen. Dit is juist iets waar ze een kick van krijgen en wat ze vaker willen doen. Het is ook waarschijnlijk dat ze tegen zichzelf zeggen dat het helemaal niet zo gevaarlijk is. En dat dit iets is wat ze wel kunnen. Zij ervaren dan ook geen negatieve stress, maar wel positieve stress. Het is juist deze spanning waar zij juist naar uitkijken en ervaren waarschijnlijk deze situatie als een groot avontuur.

Leven in het moment

Zij zeggen dus tegen hun eigen brein: ‘Ik kan dit, ik heb dit eerder gedaan’ en ervaren daardoor geen negatieve stress, maar komen juist in een flow. Ze leven in het hier en nu en zijn niet met hun gedachten bij gisteren of bij morgen. Ze leven in het moment. Zij geven hun brein positieve boodschappen. En het brein…. neemt dit als waarheid aan.

Wat zeg jij de volgende keer?

Dus als iemand jou de volgende keer vraagt hoe het met je gaat, geef dan eens een ander antwoord. ‘Ik ben lekker bezig met …..’Of ‘Ik heb het naar mijn zin want….’ en voel eens of dit anders voelt.
De wereld zal er in ieder geval een beetje mooier uitzien als we beginnen om ons brein wat positievere boodschappen mee gaan geven.

Wat zeg jij de volgende keer? Ik ben benieuwd.

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Heb jij ook zo’n inspirerend verhaal, deel het gerust hieronder 😉  Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *