Hoe vervelen aan kan zetten tot goede ideeën….. 

Vervelen helpt!

De normale gang van zaken is gestaakt. Scholen dicht, restaurants gesloten, men werkt of studeert zoveel als mogelijk thuis. Met als doel de verspreiding van het Coronavirus te vertragen zodat de ziekenhuizen de hoeveel patiënten aankunnen. Een andere gevolg, dat de meeste mensen waarschijnlijk meer zullen ervaren, is verveling.

Met dezelfde mensen leef je tussen dezelfde muren met dezelfde schilderijen. Uit de ramen kijk je naar een onveranderlijk uitzicht. De woensdag zal hetzelfde zijn als de donderdag, zal hetzelfde zijn als de vrijdag. De volle, dynamische dag is even verdwenen.

Gebrek aan prikkels

Daar kijkt de moderne mens tegenop. Het drukke en digitale leven heeft ons laten wennen aan een constante stroom aan prikkels. De cognitieve motor draaide elk moment. Nu valt hij onverwachts stil. Meestal schuwt de gemiddelde Nederlander zulke momenten. We willen niet alleen zijn met onze gedachten,” zo stelt experimenteel psycholoog prof. dr. Stefan van der Stigchel (UU) het. Vervelen vinden we daarom vooral erg vervelend.

Af en toe niksen….

Vervelend  hoef je echter niet als een probleem te zien. Juist de moderne wereld die continu om onze aandacht vraagt kan schadelijk zijn. Hij noemt deze staat ook wel een ‘aandachtscrisis’. Door een overschot aan prikkels is het extra moeilijk om concentratie te vinden. Afgenomen productiviteit en verhoogde stress zijn het gevolg.

Gun je brein wat rust

Af en toe prikkelloos niksen, bijvoorbeeld door op de automatische piloot de was te doen, geeft je hersenen rust. Na een pauze kun je je dan weer beter concentreren. Dan gaat ook zelfreflectie makkelijker en wordt je door een verhoogd concentratievermogen creatiever. Als je het NOS refreshen en het constant Netflixen kunt laten gaan, dan geven deze weken binnen zitten je dus onverhoeds misschien iets nieuws 😉

Coachpraktijk Irene Bex

onthaasten | ontstressen | ontplooien

Inspiratiemail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor mijn Inspiratiemail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling voor meer plezier, zelfvertrouwen en werkplezier. 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust. Reageren of een heb je een vraag? Neem dan contact o of laat een reactie hieronder achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *