‘Straks hebben ze me door. Het duurt niet lang meer en dan zullen ze zien dat ik een bedrieger ben’. Soms kun je het gevoel hebben dat je doet alsof. En dat je elk moment door de mand vallen. En dat ze dan naar je zullen wijzen en zeggen: ‘Je hebt ons voor de gek gehouden, je bent een bedrieger, jij kunt dit helemaal niet.

Misschien zijn dit soort gedachten wel doodgewoon voor je: alles wat er lukte in je leven en carrière moet stom geluk zijn, of een slecht beoordelingsvermogen van degenen die erover gingen. Want aan jou kan het niet liggen – wat jij kan, kan immers iedereen.

Als jij een mijlpaal bereikt, geef je jezelf dan een schouderklopje of denk je: ‘Dat was puur geluk!’ of ‘Dit project is alleen maar gelukt omdat ik er oneindig veel uren in heb gestoken’. Als de laatste twee gedachten je bekend voorkomen, dan kun je last hebben van het ‘oplichterssyndroom’’ oftewel het ‘impostersyndroom’ genoemd.

Dit het is toeschrijven van je successen aan externe factoren zoals toeval of je netwerk – in plaats van vermogen en talent. Meer dan een kwart van de mensen, zowel mannen als vrouwen, hebben hier last van.

Waar komen deze gevoelens precies vandaan? Waarom denken zoveel mensen dat ze de boel oplichten in hun leven? Om hierachter te komen, leg ik je graag wat meer uit over het fenomeen oplichterssyndroom.

Wat is het oplichterssyndroom?

We weten dus dat mensen met het oplichterssyndroom hun successen toeschrijven aan externe factoren, in plaats van aan hun talenten, doorzettingsvermogen en wilskracht. Hierdoor ontstaat er een constant gevoel van onzekerheid en angst om ‘ontdekt te worden’. Deze mensen denken dat het overduidelijk is dat ze iedereen voorliegen en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat iedereen dit doorheeft.

Hoe werkt het?

‘Wanneer zouden ze erachter komen dat ik geen flauw idee heb wat ik doe?’Het oplichterssyndroom kan veel gebieden van je leven beïnvloeden, maar voor veel mensen heeft het vooral invloed op hun werk. Bij elk nieuw project wordt hetzelfde ongezonde patroon opnieuw in gang gezet. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Taak
Je krijgt een (uitdagende) werkopdracht.

Emotionele reactie
Je maakt je zorgen en wordt steeds angstiger.

Actie
Je zet alles op alles en besteedt extra veel tijd aan de opdracht, of; Je blijft de opdracht uitstellen omdat je verlamd bent van angst… waardoor je, als de deadline dichterbij komt, extra veel werk moet doen.

Positief resultaat
Nadat je positieve feedback en welverdiende complimenten hebt gekregen, schrijf je dit resultaat ten onrechte toe aan puur geluk of het feit dat je veel te veel tijd hebt besteed aan de voorbereiding.

Bevestiging van je eerdere overtuigingen
Voilá! Je hebt een reden gevonden die bevestigt dat je inderdaad niet goed genoeg bent en het voedt jouw gedachten dat je niet goed genoeg bent en iedereen voor de gek aan het houden bent.

Zet je masker af en word jezelf!

Als jij dit herkent en je wilt hier graag aan werken zodat je meer vertrouwen krijgt in jezelf, dan ben bij mij aan het juiste adres. Vanuit mijn eigen ervaring hiermee, en door het begeleiden van veel mensen hierin, weet ik dat ik jou ook kan helpen om je wat zelfverzekerder te maken. Je hoeft alleen maar die eerste stap te zetten, door je aan te melden voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Want je bent geen oplichter, je bent oprecht, puur en krachtig en het wordt tijd dat je dit zelf ook door gaat hebben! Leer om je masker af te zetten en jezelf te worden!! Jezelf worden vergt wat moed. Want moed is de bereidheid om bang te zijn en toch te doen wat je wilt. Ook als je het zelf niet gelooft. Misschien juist dan. Zie ik jou binnenkort?